Яне Янев - кариера на VIP глашатай

Яне Янев - кариера на VIP глашатай

© Дневник

Мислех, че Яне Янев е завършил агрономическия, а той, изглежда, е завършил пощенския институт. Фразата е на председателя на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов (НДСВ) по повод поредната акция на независимия депутат, този път свързана със сигнали за данъчни нарушения на уволнената шефка на НАП Мария Мургина и на нейни подчинени. От политиците, които "Дневник" потърси, само Спасов не поиска коментарът му да остане анонимен.


И от опозицията, и от мнозинството гадаят откъде Янев получава информацията, която превръща в сигнали за корупционни скандали. Слухове сочат като възможни източници ту "началници в ДАНС", ту близки до ГЕРБ от спецагенцията или "някои в прокуратурата". "Ако някой по някакъв повод ми дава информация, то е единствено от Брюксел", коментира твърденията Янев.


Лидерът на партия "Ред, законност, справедливост" (РЗС), който от години води акциите срещу реституцията на т.нар. царски имоти, от началото на 2008 г. стана особено активен, при това в най-различни посоки. През март м.г., когато Брюксел спря парите на България по САПАРД, пръв показа писмото за блокираните средства. През април и май се включи в скандала за корупционни схеми в митниците, довел до смяната на шефа на агенцията Асен Асенов.




След като през юни беше изгонен от парламентарната група на ОДС заради съмнения за купуване на гласове на частичните избори в Сандански и Казанлък, Янев сезира институции "за незаконни действия" на тогавашния лидер на СДС Пламен Юруков. По сигнал на Янев Софийската градска прокуратура в средата на юли започна проверка на фирмите на Юруков.


Преди зам.-директорът на ДАНС Иван Драшков да бъде освободен през октомври, Янев започна да съобщава за негови и на семейството му нарушения. Дни след уволнението от РЗС внесоха в прокуратурата сигнал за Драшков. Според Янев имало "данни за държавна измяна, принуда... нерегламентирани политически и бизнес взаимоотношения и търговия с влияние".


Проверката на прокуратурата на пловдивския бизнесмен и отскоро член на ВС на БСП Георги Гергов започна януари, а през декември Янев и Димитър Абаджиев (също независим) обявиха, че са подали в прокуратурата сигнал срещу Гергов за нарушения, едно от които "данъчни измами с източване на ДДС за десетки милиони лева".


Пет дни преди оставката на Мургина Янев обяви, че Софийската градска прокуратура разследва висши служители на НАП, източили ДДС в особено големи размери. Според непотвърдени публикации, позоваващи се на анонимни източници, замесени били и фирми около Гергов. В неделя лидерът на РЗС загатна за нова посока на скандала. "В Министерството на финансите трябва да се направи обстойна проверка и за управлението на евросредствата, сключването на обществени поръчки, както и поръчки с одитиращи фирми. Там нещата са страшни", каза той.


И обеща нов сигнал още в сряда - за нарушения в НАП.

Ключови думи към статията: